Ένα κούφωμα αλουμινίου αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία, από το τζάμι (υαλοπίνακας) και από το προφίλ αλουμινίου (αρχιτεκτονικό προφίλ). Τα προφίλ αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγόριες, τα συμβατικά (ψυχρά – κρύα – απλά) προφίλ και τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου. Το αλουμίνιο σαν υλικό είναι μέταλλο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Εάν ακουμπήσουμε ένα συμβατικό (κρύο – απλό – ψυχρό) αλουμίνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα παρατηρήσουμε ότι είναι παγωμένο. Αυτό συμβαίνει διότι είναι καλός αγωγός της ενέργειας και μεταφέρει το κρύο από το εξωτερικό μέρος, στο εσωτερικό μέρος του σπιτιού (αγωγιμότητα). Για να μη συμβαίνει αυτή η μεταφορά (ενέργειας – θερμοκρασίας) και για να επιτύχουμε καλύτερη θερμομόνωση, υπάρχουν τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου. Στα οποία τοποθετούνται ειδικά μονωτικά υλικά, συνήθως πολυαμίδιο, στο εσωτερικό τμήμα του προφίλ, όπου επιτυγχάνεται υψηλότερη θερμομόνωση κουφωμάτων.
Ενεργειακά κουφώματα εννοούμε τα κουφώματα αλουμινίου τα οποία περιλαμβάνουν θερμοδιακοπτόμενα προφίλ με ενεργειακά τζάμια και επιτυγχάνουν καλύτερους ενεργειακούς συντελεστές. Φυσικά, ενεργειακά τζάμια μπορούν να τοποθετηθούν και στα κουφώματα με απλά – συμβατικά – κρύα αλουμίνια τα οποία επιτυγχάνουν καλύτερους ενεργειακούς συντελεστές.
Η μέτρηση του πόσο αντιστέκεται ένα κούφωμα στην μεταφορά της θερμοκρασίας γίνεται με τον συντελεστή θερμοπερατότητας Uw. Κουφώματα με Uw μεγαλύτερο από 3,2 θεωρούνται συμβατικά (ψυχρά), κουφώματα με συντελεστή μεταξύ 2,0 και 3,2 θεωρούνται ενεργειακά (θερμομονωτικά) ενώ κουφώματα με συντελεστή μικρότερο από 2,0 θεωρούνται ενεργειακά υψηλών επιδόσεων (θερμοδιακοπτόμενα Plus). Όσο η τιμή Uw πλησιάζει το μηδέν, τόσο πιο καλή θερμομόνωση επιτυγχάνεται, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι, με τα ψυχρά κουφώματα “ιδρώνουν” τα τζάμια, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ με τα θερμοδιακοπτόμενα όχι. Ο λόγος είναι ότι διακόπτεται η διαφορά θερμοκρασίας, για αυτό το λόγο και τα κουφώματα αυτά ονομάζονται θερμοδιακοπτόμενα.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου στα σύγχρονα σπίτια μπορούμε να επιτύχουμε μείωση των εξόδων για ψύξη και θέρμανση περισσότερο από 40%.